top of page

12 tegusat nädalat

12 nädalat on märkamatult möödunud suure töö ja rõõmu saatel.

Meie taimedel on läinud siiamaani väga hästi, pole neid kimbutatud ei lehetäid ega kõrvetav kevadine päike. Oleme suure hoole ja armastusega neid kasvatatud koju jõudmisest saadik. Alguses olid nad ikka väga väikesed, kuid nüüd on nad isegi tolmeldamise märgistamiseks pottidesse torgatud pulkadestki pikemad, mille üle on meil ainult hea meel.

Taimed on meie heldelt tasunud, pakkunud meile palju uudistamist ja silmailu, loomulikult tegid ka suu magusaks. Alguses oli lapsi rohkem kui maasikaid kausis, mistõttu jagasime lahkelt maasikad omavahel viilutades ära, et kõik saaksid osa mesimagusatest maasikatest. Hiljem aga sai iga laps suhu pista juba terve marja!

Kõige esimene õis tuli Yellow Cream nr 1. 31. märtsil, kuid kõige esimene mari valmis hoopis Regina nr. 1-l ning kõige viimasena õitses Regina nr.2, tema esimene vili valmis 29. aprillil. Meie maasikapidude saak on iga korraga suurenenud. Esimene saak oli 9 maasikat (5 kollast, 4 punast marja), teisel maasikapeol korjasime 14 maasikat (9 punast, 5 kollast) ja kolmandal 15 marja (7 punast, 8 kollast). Taimed, mida me tolmeldamispintslikestega tolmeldasime, oli saagikus suurem, see kajastus ka vaatlusandmetes. Ilmselt oleks saagikus veelgi suurem olnud, kui meie juurde oleks lennanud veidi varem meie korraldatud Tartumaa lasteaedade meisterduskonkursil "Tiivalöök" osalenud liblikad.

Lastele meeldisid selle 12.nädala jooksul kõik tegevused, nii ümberistutamine, kastmine, lehtede ja õite uurimine luubiga, väetamine, maasikate korjamine ja söömine kui ka marjade lõhn. Lastele meeldis väga maasikalõhn arvati, et see on metsmaasika moodi. Loomulikult oli põnev ka meisterdada ja töölehti värvida. Kõik tööd tulid täitsa isemoodi erilised ja huvitavad. Teadmisi ammutasime nädala nippidest, soovitustest ja iganädalatest küsimustest, mida „Maasikasõbrad“ meile esitasid. Õpetajatele meeldis lugeda blogisid ja jälgida teiste lasteaedade, koolide tegemisi. Lapsed ütlesid, et nad said maasikate kasvatamise kohta palju teada ja rääkisid, et ka neil on kodus maasikataimed aga need on veel väiksed.

Rõõmu valmistasid ka konkursite võidud. Meie rühm saavutas konkursil „Makropilt“ I koha, maasikakausi meisterdamisel 3.koha ja ka meie tolmeldamispintsilid said žürii poolt ära märgitud. Auhinnaks saadeti meile ka väike kingitus: Räpina Aianduskooli tutvustav raamat, värvipliiatsid ja värvimislehed. Seda pakki avades arvasid lapsed, et seal sees on kas Eesti lipp, raamat või hoopis maasikad. Raamatust pilte vaadates tekitasid enam suurt elevust suured kasvuhooned, mille sarnaseid meil kellelgi kodus pole. Lastel oli väga hea meel saadud kingituse üle ja nad asusid kohe usinalt pilte värvima, samal ajal kui õpetaja nostalgitsedes raamatust pilte vaatas ja meenutas heldinult oma seal veedetud kooliaastaid.

Meie tegemistel on lisaks õpetajatele ja lastele silma peal hoidnud ka lapsevanemad, valla-ja külarahvas, sest kajastame oma tegemisi ka kohalikus vallalehes ja lastevanemate Facebooki grupis.

Täname kõiki projekti korraldajaid ja osalejaid selle vahva kogemuse eest!

Meie maasikataimed elavad praegu veel meie rühma aknalaual, kuid kui lapsed ja õpetajad lähevad suve nautima, siis saadame ka taimed väikese peo saatel uutesse kodudesse.

bottom of page